Scherm 4-FAQ

FAQ

Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als jij en je eventuele (toeslag) partner aan de voorwaarden voldoen. Hier lees je meer over die voorwaarden.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van meerdere zaken. Hier lees je meer, ook over hoe je een proefberekening kan maken.

Ja dat kan. Let wel op het volgende: in de Wet kinderopvang staat dat je alle kosten van de gastouderopvang direct aan het gastouderbureau moet betalen. Alleen dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Het gastouderbureau betaalt daarna de gastouder. Het gastouderbureau zorgt dus voor alle betalingen. Dat heet de ‘kassiersfunctie’ van het gastouderbureau.

In de Wet kinderopvang staat dat je alle kosten van de gastouderopvang direct aan het gastouderbureau moet betalen. Alleen dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Het gastouderbureau betaalt daarna de gastouder. Het gastouderbureau zorgt dus voor alle betalingen. Dat heet de ‘kassiersfunctie’ van het gastouderbureau.

Nee. Tussenschoolse opvang is opvang onder schooltijd. Dit is opvang tijdens het overblijven. Deze vorm van opvang valt onder de regels en wetten voor de basisschool en niet onder kinderopvang. Je kunt daarom geen kinderopvangtoeslag aanvragen voor tussenschoolse opvang. Ook niet als je kind door een geregistreerde officiële kinderopvangorganisatie wordt opgevangen tijdens schooltijd. Lees meer over tussenschoolse opvang op de website van Ouders & Onderwijs en op de website van de Rijksoverheid

Als er iets verandert in de kinderopvang of in je eigen situatie, controleer dan of je dat moet doorgeven aan Toeslagen. Veranderingen kunnen namelijk invloed hebben op hoeveel kinderopvangtoeslag je kan krijgen. En zelfs ook of je nog recht hebt op kinderopvangtoeslag.  We noemen een paar voorbeelden.  

  • Meestal wordt de prijs van de opvang één keer per jaar aangepast, vaak per 1 januari. Tip: zet een herinnering in je agenda!
  • Gaat je kind meer of minder naar de kinderopvang? Geef het zo snel mogelijk door. Doe dit binnen 4 weken.
  • Gaan er meer kinderen naar de kinderopvang? Dit geef je door met een wijziging. Je hoeft dan geen nieuwe aanvraag voor kinderopvangtoeslag te doen. 
  • Gaat je kind naar de basisschool? Als je kind dan ook overgaat naar de buitenschoolse opvang geef dat dan door. Je moet dan het LRK nummer van de bso, het aantal uur en het uurtarief doorgeven. Zet de kinderopvangtoeslag voor de dagopvang stop voor het kind wat naar de buitenschoolse opvang gaat.  
  • Wijzigt je inkomen? Ook deze veranderingen moet je doorgeven. Lees hier waarom
  • Verandert er iets in je gezin of huishouden? Ook dit moet je wijzigen bij Toeslagen. Lees hier meer

Kijk voor alle veranderingen die je door moet geven op de site van Toeslagen onder ‘wijziging doorgeven’. Twijfel je? Bel dan gratis de Belastingtelefoon.
Gebruik de handleiding in deze app wanneer je een verandering door wilt geven.

Kijk voor alle veranderingen die je door moet geven op de site van Toeslagen onder ‘wijziging doorgeven’. Twijfel je? Bel dan gratis de Belastingtelefoon. Geef veranderingen zo snel mogelijk door en doe dat in ieder geval binnen 4 weken.
Gebruik de handleiding in deze app wanneer je een verandering door wilt geven.

Dat kan door een verandering door te geven. Log hiervoor in op de site van Toeslagen of gebruik de kinderopvangtoeslagapp van Toeslagen.
Gebruik de handleiding in deze app om je te ondersteunen wanneer je een verandering door wilt geven.

Heb je nog vragen? Bel dan gratis de Belastingtelefoon.

Gaat je kind naar de basisschool? Als je kind dan ook overgaat naar de buitenschoolse opvang geef dat dan door. Je moet dan het LRK nummer van de bso, het aantal uur en het uurtarief doorgeven.  Zet de kinderopvangtoeslag voor de dagopvang stop voor het kind wat naar de buitenschoolse opvang gaat.  

Is je kind aan het wennen op de basisschool? Bijvoorbeeld 1 dag in de week? Dan mag je kind nog naar de dagopvang. Zodra je kind wél naar de bso gaat, moet je dat doorgeven aan Toeslagen. Lees op de site van Toeslagen hoe je dat doet. Gebruik de handleiding in deze app om je te ondersteunen wanneer je een verandering wil doorgeven.

Let op: Het kan zijn dat je kind 4 jaar wordt maar niet meteen naar de basisschool gaat. Bijvoorbeeld omdat er nog een vakantie tussen zit. Als je kind in de vakantie nog naar het kinderdagverblijf gaat, dan kun je daar gewoon toeslag voor krijgen. En hoef je ook nog niks door te geven aan Toeslagen. Je hebt namelijk recht op kinderopvangtoeslag voor dagopvang tot de dag dat je kind 5 jaar wordt, behalve als je kind eerder naar de basisschool gaat.

Verhuist je kinderopvanglocatie of gastouder? En blijf je ook op de nieuwe locatie opvang afnemen? Dan moet je het LKR-nummer van de nieuwe locatie doorgeven. 

Stopt de opvang? En gaat je kind naar een andere locatie, andere gastouder of zelfs een andere kinderopvangorganisatie? Ook dat moet je doorgeven aan Toeslagen.

Geef veranderingen zo snel mogelijk door en doe dat in ieder geval binnen 4 weken. 
Gebruik de handleiding in deze app om je te ondersteunen wanneer je dit wil doorgeven.

Let op! Als je kinderopvangorganisatie verhuist, kan het ook zijn dat er iets in je contract verandert.

Controleer bij een overname of je kinderopvanglocatie een nieuw LRK-nummer krijgt. Zo ja, dan moet je het nieuwe LRK-nummer zo snel mogelijk doorgeven. Doe dat in ieder geval binnen 4 weken. Gebruik de handleiding in deze app om je te ondersteunen wanneer je dit wil doorgeven.

Blijft het LRK-nummer hetzelfde? Dan hoef je niets te doen.

Heb je volgens de voorwaarden wel recht op kinderopvangtoeslag? Maar ontvang je geen kinderopvangtoeslag meer zonder dat je het zelf hebt stopgezet? Bel dan naar de Belastingtelefoon 0800 0543. Kom je er niet uit? Bel of mail dan naar ons spreekuur.  

Denk je dat je een gedupeerde bent in de toeslagenaffaire? Kijk dan op deze speciale pagina op onze website.

Kinderopvangtoeslag is eigenlijk een vooruitbetaling. Dat betekent dat Toeslagen van tevoren inschat hoeveel kinderopvangtoeslag je hoort te krijgen. Toeslagen noemt dat een voorschot’. Toeslagen berekent het voorschot op basis van de gegevens die ze van je heeft. Tijdens het jaar en na afloop van het jaar controleert Toeslagen of de gegevens kloppen. Kloppen de gegevens niet? Dan kan het zijn dat je meer kinderopvangtoeslag hebt ontvangen dan waar je recht op had. Dan moet je kinderopvangtoeslag terugbetalen. Je ontvangt hierover altijd een brief (een beschikking).  

Tip! Zet een herinnering in je agenda aan om je gegevens te controleren. Bijvoorbeeld elke drie maanden. Pas je gegevens aan als het nodig is. Log hiervoor in op de site van Toeslagen of gebruik de kinderopvangtoeslagapp van Toeslagen. Gebruik de handleiding in deze app om je te ondersteunen wanneer je een verandering door wil geven.

Tip! Wil je zo min mogelijk risico lopen om kinderopvangtoeslag te moeten terugbetalen? Lees dan deze tips. 

Als je het niet eens bent met de beschikking van Toeslagen dan kun je bezwaar maken. Controleer dan eerst je gegevens op de website van Toeslagen of in de kinderopvangtoeslagapp van Toeslagen. Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon. Misschien is verandering van je gegevens de oplossing. Toeslagen noemt een verandering een wijziging. 

Tip! In deze app vind je een handleiding voor het doorgeven van een verandering. 

Ga je bezwaar indienen? Dan heb je een aantal documenten nodig. Verzamel voor elk jaar waarvoor je een terugbetaling moet doen het volgende:

  • Het contract dat je met de kinderopvangorganisatie hebt (met datum en handtekening) + eventuele toevoegingen (wijzigingen die in de loop van het jaar hebben plaatsgevonden).
  • Alle facturen.
  • Alle betaalbewijzen (tip: maak op internetbankieren een overzicht van alle betalingen naar het rekeningnummer van de kinderopvangorganisatie en bewaar deze als pdf).
  • Indien van toepassing: vastgelegde afspraken met de kinderopvanginstelling over een betalingsregeling met de daarbij behorende betaalbewijzen.
  • Jaaropgave van de kinderopvangorganisatie.

Ook is het handig om de volgende gegevens bij de hand te hebben. Toeslagen kan er naar vragen als je bezwaar indient:

Werk je? Verzamel je loonstroken of jaaropgave.

Ben je zelfstandig ondernemer bent? Verzamel je urenstaten.

Volg je een studie, re-integratie traject of inburgeringscursus? Heb je een WLZ-indicatie? Of zit je in detentie? Verzamel en bewaar alle officiële documenten die je hiervan hebt.

Op de website van Toeslagen lees je hoe je bezwaar kunt maken.

In sommige situaties kun je toch kinderopvangtoeslag krijgen als je niet werkt. Welke situaties dat zijn lees je hier.

Als een kind een ve-indicatie heeft gekregen van het consultatiebureau, dan kan het kind gebruik maken van het aanbod voor voorschoolse educatie (ve) in zijn/haar gemeente. Deze voorschoolse educatie wordt geboden door kinderopvangorganisaties. 

De gemeente betaalt over het algemeen een deel van de kosten voor voorschoolse educatie. De gemeente ontvangt hiervoor financiering vanuit de overheid. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij dat geld inzetten en welke voorwaarden er zijn. Het verschilt dus per gemeente wat de regels zijn. Neem contact op met je gemeente om naar de ve-regels te informeren. 

Ouders betalen vaak wel een ouderbijdrage. Voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag is deze ouderbijdrage vaak berekend op basis van het inkomen. Hoe hoog de ouderbijdrage is verschilt per gemeente, hiervoor zijn geen landelijke richtlijnen. Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag (bijvoorbeeld omdat het kind meer uur naar de opvang gaat dan het aantal uur waarop het kind recht heeft op ve) en te maken hebben met subsidie voor ve,  moeten goed opletten dat zij het juiste uurtarief en het juiste aantal uur doorgeven aan de Toeslagen. Vraag je kinderopvangorganisatie daarom om duidelijk te vermelden op je contract en op de factuur welk (deel van het) uurtarief en welke uren in aanmerking kunnen komen voor kinderopvangtoeslag. 

Kijk voor meer info over ve op onze website.

Het toetsingskomen is je inkomen dat telt voor toeslagen. Let op: dit is iets anders dan je nettosalaris. Op de website van de Toeslagen kun je je toetsingsinkomen berekenen.  Het inkomen van je toeslagpartner telt ook mee.

De kinderopvangtoeslag wordt op de 20e van elke maand overgemaakt. Valt de 20e in het weekend? Dan ontvang je de kinderopvangtoeslag de eerste werkdag na dat weekend. Op de website van Toeslagen staat een overzicht van de betaaldata van je kinderopvangtoeslag. Dat overzicht kun je hier vinden.

Ben je co-ouder? Op deze pagina van toeslagen.nl lees je wat de gevolgen zijn voor de kinderopvangtoeslag.

Voor de kinderopvangtoeslag is het belangrijk om te weten of je een toeslagpartner hebt. Iemand bij wie jij woont of die bij jou woont kan je toeslagpartner zijn, maar dat hoeft niet. Met het hulpmiddel ‘heb ik een toeslagpartner?’ op de website van Toeslagen kun je controleren of je een toeslagpartner hebt

Als je een toeslagpartner hebt heeft dat invloed op de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Op deze pagina van toeslagen.nl kun je een proefberekening maken.

Woon of werk je in het buitenland? Op deze pagina van Toeslagen lees je wat de regels zijn.

Gaat je kind in het buitenland naar de kinderopvang? Op deze pagina van toeslagen.nl lees je wat de regels zijn.

Woont je partner in het buitenland? Controleer dan op deze pagina van Toeslagen de regels. 

Tip! Check here to read more information in English on the website of the Tax and Customs Administration about childcare benefits and about how benefits work in general

Bel naar de Belastingtelefoon (gratis) als je vragen hebt over jouw situatie.